Skolestart: Trygg Trafikk ønsker seg enda flere hjertesoner
I disse dager er det skolestart, og mer enn 600.000 grunnskoleelever er igjen ute i trafikken, med de utfordringene dette kan innebære både for dem selv og for andre trafikanter.
Ikke minst er situasjonen spennende for godt og vel 60.000 førsteklassinger, som debuterer på skoleveien – og får sitt første virkelige møte med trafikken.
– En trygg skolevei er et samarbeidsprosjekt mellom de som kjører, de som sykler, og de som går. Men det er også et samarbeid mellom foreldre, skole og kommune. Skolestart er en anledning til å minne om at vi alle har et ansvar, sier opplæringssjef Lena Westrum i Trygg Trafikk.
Hun legger til at trafikk er et problem rundt mange av skolene våre.
– Ja, mange steder er det mye trafikk rundt skoleområdet, noe som lett kan skape farlige situasjoner. Det er summen av mange tiltak som gjør en skolevei trygg, og noe av det vi ønsker oss, er at så mange som mulig tenker gjennom om de egentlig trenger å kjøre og hente på skolen. Trengsel og uoversiktlige situasjoner ved skoleporten kan fort bli en daglig risikofaktor, sier Westrum, som ønsker seg forbedringer.
Anbefales spesielt for trygg skolevei
– Trygg Trafikk har i flere år oppfordret foreldre til å engasjere seg enda mer i barnas skolevei
Det er viktig å huske at barn ikke bare er noe man frakter fra hjem til skole, og omvendt. Bruker man bil, bør nettbrettet legges bort under kjøreturen, og tiden heller brukes til å prate med barna, og fortelle dem om hva de ser utenfor – også som et ledd i å gjøre skoleveien kjent.
– Nå ønsker vi at flere kommuner og skoler kommer aktivt på banen, og etablering av hjertesone rundt skolen er det tiltaket som spesielt anbefales. Dette tiltaket bidrar til mindre foreldrekjøring, og skaper tryggere skoleveier, sier Westrum, og forklarer nærmere hva en hjertesone innebærer.
Dette er hjertesone
– En hjertesone betyr rett og slett en trafikksikker sone rundt skolen med lite biltrafikk og med droppsoner – eller korttidsparkering – for henting og levering.
Hjertesone kan også innebære tiltak som trafikkvakter, bedre sykkelparkering, følgegrupper, opplæring på skolen og gå-til-skolen-aksjoner. Viktigst er likevel jobben med å få alle til å ta gode og trygge valg rundt skolene. Det er viktig at foreldre, lærere og barna selv engasjerer seg i dette arbeidet, forklarer Westrum.
I dag er det over 350 hjertesoneskoler i Norge, og tallet øker for hvert år. Trygg Trafikk håper likevel enda flere blir med på dugnaden for tryggere skoleveier, og utfordrer kommuner og skoler til å bli med på laget.
Mange ble skadet ved skolestart i fjor
Så mange som 113 unge under 19 år ble skadet i skolestartmåneden i fjor, og fem av dem omkom. Dette viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).
Ytterligere 12 ble alvorlig eller meget alvorlig skadet. Dette er tall som får fagsjef motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, til å mane til ekstra forsiktighet når man kjører ved skoler.
– Dette er tragiske ulykker som jeg håper vi unngår denne høsten, sier Ytre-Hauge. Han minner om at det er mange flere barn i trafikkbildet enn det har vært gjennom sommeren.
– Ikke forvent at de små har kontroll og oversikt over trafikkbildet på samme måte som en voksen, understreker fagsjefen i Frende.
Tryggere skolevei med følgegrupper
– En trygg skolevei er til syvende og sist kommunens og skolens ansvar.
Derfor håper vi enda flere kommuner og skoler tar initiativ til å etablere hjertesoner, understreker Lena Westrum, og legger til at det er også mye vi foreldre kan gjøre for å skape trygge skoleveier.
– Det aller enkleste er å la barna gå eller sykle i stedet for å kjøre dem der dette er mulig – gjerne sammen med voksne eller i følgegrupper. Å samarbeide om følgegrupper der man deler på å følge flere barn sammen har flere positive sider enn bare økt trygghet. Det skaper vennskap og bygger nettverk, sier Westrum.
Øve på skoleveien
– Hva er etter din mening viktigst for å skape trygge skoleveier?
– Det er uten tvil å øve på skoleveien samme med barna, og slik gi dem nødvendig hverdagskompetanse på å ferdes i trafikken. Slik får de også nødvendig øvelse i å ta seg frem på egen hånd når de skal besøke en kompis eller gå til trening i nabolaget.
Kjører du barnet ditt til skolen, så er det en god idé å parkere litt unna skolen og gå den siste biten med en skulder-til-skulder-samtale, som i seg selv kan være veldig givende, legger hun til.
Trygg skolevei handler om gode vaner
– Er trafikksituasjonen rundt skolestart blitt bedre eller verre med årene?
– Det som i hvert fall er et faktum, er at det er mer foreldrekjøring enn noen gang før, uten at jeg kan gi noen sikre årsaker til dette. Det er selvsagt forståelig at det kan være veldig greit både å bli kjørt til skolen og bli hentet når man skal hjem, men det er ikke uproblematisk at «alle» skal kjøre helt til porten. Det ville for eksempel vært til god hjelp dersom bilen kunne parkeres et lite stykke unna, og at foreldre og barn gikk den siste biten til skolen.
Trygghet er naturligvis en faktor som motiverer for bilkjøring, men i mange tilfeller er strekningen så kort at man kanskje burde tenke seg om en ekstra gang. Det handler jo også om å skape gode vaner.
Og sist, men ikke minst: Ta kontakt med kommunen, skolen eller FAU for å starte jobben med å gjøre din skole til en hjertesoneskole, sier opplæringssjef Lena Westrum i Trygg Trafikk.
Sjåfører har et særlig ansvar
Også Politiet har et våkent øye til trafikksituasjonen rundt skolene ved skolestart, sier Knut Smedsrud, sjef i Utrykningspolitiet (UP).
– Under Aksjon skolevei i perioden fra skolestart og ut august måned vil politiet være til stede på skoleveier og ved skoler. Politiet prioriterer tidsrommene ved skolestart og skoleslutt, sier han og understreker at sjåfører har et særlig ansvar for at barn ikke skades på skoleveien.
Trygg Trafikk, Statens vegvesen, Politi og UP samarbeider om Aksjon skolevei
– Det er viktig at foresatte og andre voksne trener med barna på skoleveien, og er gode forbilder for dem. Sammen skal vi gi barna en trygg og sikker skolestart, sier UP-sjef Knut Smedsrud.
Hvert år samarbeider politiet med Trygg Trafikk, Statens vegvesen og andre trafikksikkerhetsaktører om å trygge veiene ved skolestart gjennom Aksjon skolevei.
Politidistriktene og Utrykningspolitiet (UP) samarbeider om gjennomføringen av aksjonen. Samtidig kommer UP til å fortsette prioriteringen av Aksjon grønne veier, som går parallelt med Aksjon skolevei, ut august.
Er bilen din klar for høstmørket?
Med høsten og vinterens mørke på vei, er det viktigere enn noen gang å sørge for at bilen har god sikt og godt fungerende lys! Godt kjørelys er ikke bare essensielt for sikkerheten, men det bidrar også til en behagelig og trygg kjøreopplevelse. La oss klargjøre bilen din for mørketiden, slik at du kan bli en trygg sjåfør i høst.
Bestill time enkelt og raskt i vår bookingportal eller ring oss på telefon 06322.
Du er vel medlem i vår kundeklubb?
Som medlem i MECA kundeklubb vil du få mange gode fordeler og garantier.
- Månedlig nyhetsbrev
- Nyhetsbrev Elbil
- Medlemspris på kampanjeprodukter
- Gratis hjulskift ved bilservice
- EU-kontroll med medlems ekstra
- MECA Prismatch
- 5 års garanti på reservedeler og arbeid
- 12 måneders fri veihjelp ved service
- MECA konto
- Juridisk bistand
- Medlemsrabatt fra våre samarbeidspartnere
Som medlem i MECA kundeklubb har du også:
- 10 % rabatt på alt i nettbutikken til Sportall
- 10% rabatt på abonnement på bladet BilAutofil
- 10 % rabatt på containere fra RagnSells.