I år er det bilferie i Norge som gjelder

Alt blir dyrere, renten stiger og stiger – og kronekursen er svakere enn på veldig lenge. Det er tid for Norgesferie – og da er bilen en ypperlig turpartner for store opplevelser i et av verdens vakreste land!

Opplev veien tøffere enn Trollstigen!

For her har vi nordmenn en kjempestor fordel fremfor andre: Vi bor og lever midt i naturparadiset; mens andre først må reise hit!

Flotte turistveier som er spekket med opplevelser og aktiviteter vrimler det bokstavelig talt av her i landet, og det første store spørsmålet blir hvor vi skal sette kursen.
I Nord-Norge frister blant annet Finnmarksvidda, Lofoten og Kystriksveien. Vestlandet er en eneste stor naturopplevelse, og reiser vi litt mer inn i landet venter Gudbrandsdalen, Østerdalen, Venabygdsfjellet og Rondane.
Og så er det ikke så rent få som lar seg friste av Sørlandet og Rogaland.

Aursjøvegen

Denne gang velger vi å reise til Nord-Vestlandet, og til en turistvei som fortjener langt større oppmerksomhet enn den har fått hittil. Vi velger rett og slett Aursjøvegen, ikke så langt unna den langt mer berømte Atlanterhavsvegen, som blir vurdert som en av verdens vakreste veier. Og tro meg: Er målet en spektakulær kjøre- og naturopplevelse, slår Aursjøvegen det meste! «En veg som er tøffere enn Trollstigen», står det å lese på hjemmesiden.

Den 121 km lange Aursjøvegen er opprinnelig en anleggsvei gjennom krevende fjellterreng. Den strekker seg fra Eidsvåg nær Molde til Sunndalsøra i Sunndal kommune og ligger i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Veien byr på alpine fjell og severdigheter som Aurstupet, Mardalsfossen og Eikedalsvatnet, Aursjøhytta og mye, mye mer. Er du heldig, kan du også oppleve villrein.

En del av veien er bomvei, og gjennomkjøring koster en hundrelapp for personbil. Betaling gjøres bare med kort. Når bompenger er betalt og man har kjørt inn i området, skal bommen åpne seg automatisk når man kjører ut igjen. (Feil på anlegget meldes til tlf. 908 33 440).

 

TRENGER DU HJELP MED BILEN? KONTAKT MECA!

Er uhellet ute og du trenger hjelp med bilen i ferien? Da skal du vite at det aldri er særlig langt til et MECA-verksted. 

MECA består av 356 frittstående bilverksteder over hele Norge.
MECA verksteder har kompetanse og utstyr til å utføre service og reparasjonsarbeid på alle biler – uavhengig av bilmerke.

MECA Verkstedet tilbyr bileiere trygghet for sikkert bilhold gjennom autoriserte mekanikere i moderne verksteder som bruker topp kvalitets deler og leverer raskt til konkurransedyktige betingelser.
MECA bilverksted skal oppfattes som den beste leverandør av produkter og tjenester til moderne bilhold.

Ditt nærmeste MECA verksted finner du her

Sikkerhet

Veien er grusvei, og det frarådes å kjøre med buss eller bil med campingvogn.
Det siste forteller litt om hvor spesiell denne veien er. Her får du noen flere fakta som går på sikkerhet på veien, som åpner 1. juni og stenges ved høstens første snøfall:
– Veien er tidvis smal og mangler delvis rekkverk.
– Veien går tidvis i meget bratt terreng, og har mange uoversiktlige punkter.
– Møtende trafikk kan komme overraskende.
– Det kan stedvis oppstå rasfare.
– Ved nedbør og uvanlig stor rasfare kan veien bli stengt.

Toppturer

Mardalsfossen er et av høydepunktene langs Aursjøvegen. Den øverste delen er et loddrett fall på 297 meter, og regnes som Nord-Europas høyeste frie fall. Den totale høyden er 655 meter, og den regnes av mange som en av de vakreste fossene i verden.
For den som er ute etter toppturer i begrepets virkelige betydning, er det nok å velge blant. Langs veien ligger fantastiske topper som Juratind, Skjorta, Prestaksla, Fløtatind, Dronningkrona, Hovsnebba og Storkalkinn. Typisk for disse fjellene er at de går rett opp fra fjorden til høyder opp mot 1700 meter over havet. Her venter opplevelser som virkelig kan ta pusten fra en turgåer!

For overnatting i fjellet underveis har Sunndal Fjellstyre flere hytter som leies ut gjennom inatur. Alle hyttene er glimrende utgangspunkt for jakt, fiske og friluftsliv, og er selvbetjente. De er godt utstyrte, men du må ha med mat, personlig utstyr og sengetøy.

Fjellstyre eier også Vikseterplassen, som er et gapahukanlegg med varmestue og bålplass i midten av anlegget. Det er mulighet for opptil 30 personer å overnatte her.

 

Fra camping til hotell

Anlegget er et utleieanlegg og bestilling gjøres ved Trædal hotel og turistsenter, som også byr på hotellrom og leiligheter, hytter og campingfasiliteter for alt fra bobiler og campingvogner til teltgjester.
Andre campingplasser i området er bl.a. Furu Camping, Furu Laksvald og Campingsenter, Fugelvåg Camping, Gjøra Camping, Myren Camping og Sætran Camping.
For den som velger å bo på hotell, er Trædal allerede nevnt, i tillegg kan området by på Nyheim Lodge, Phillipshaugen Lodge og Sunndalsøra Hotell. Romprisene varierer med sesong.

 

Velger Nord-Vestlandet

– Det stemmer nok at Aursjøvegen ikke er så mye kjent utenfor lokalområdet, sier generalsekretær Børre Skiaker i KNA. Han er enig i at den spektakulære veien fortjener langt større oppmerksomhet.
– Hva er ditt favorittmål for bilferie?
– Nord-Vestlandet er nr. 1 for meg. Der er jeg minst et par ganger i året. I dette området står jo høydepunktene så og si i kø. Fra Bjorli og ned mot Åndalsnes er en flott tur, og så går turen opp Trollstigen til utsiktspunktet og kaféen på toppen. Derfra venter velkjente navn som Geiranger, Grotli, Gamle Strynefjellsvei, Hjelle, Stryn, Hellesylt, Øye, Sæbø, Standal, Festøy og etter hvert jugendbyen Ålesund, som er et besøk verdt i seg selv.
Hvit bil ved høye fjellTa med Stadtlandet, Hoddevika med det internasjonalt kjente surfeområdet, Vestkapp og Kråkenes fyr, før det går videre sørover mot Bremanger, Kalvåg med spisestedet Knutholmen og Førde. Derfra kan man dra over fjellet til Balestrand og Dragsvik, og enten ta ferge videre til Vangsnes eller Helle og Sogndal. Så er muligheten også der for å kjøre til Skjolden, og over Sognefjellet til Lom eller til høyre ved Turtagrø og Tindeveien til Øvre Årdal.

Andre flotte strekninger jeg gjerne nevner, er veien over Venabygdsfjellet fra Ringebu til Folldal, og Valdresflye fra Beitostølen til Vågå, sier Børre Skiaker. Han innrømmer at han har en svakhet for Nord-Norge også.

 

Lag mat ute

– Ja, det er også et fantastisk alternativ å ta ferge fra Bodø til Moskenes, kjøre hele Lofoten og Vesterålen, Andøya og Senja opp til Tromsø, og så ta E6 sørover igjen.
– I dag er alt dyrt. Hva gjør man for å få en bra ferie uten å betale «det hvite ut av øyet»?
– Ta med telt, hengekøye og kjøp mat du tilbereder selv. Så kan du ha med sykkel, ski, kajakk eller kano, fjellsko og joggesko slik at du også har gode muligheter for aktiviteter. Noe av det beste med telt er den store friheten du har til å overnatte mer eller mindre der du vil. Å lage mat ute er også en herlig avveksling!

En kombinasjon funker

– Likevel vil kanskje ikke alle ha det fullt så primitivt?
– Jeg ser den. En god mellomting kan være campingplasser, som ofte tilbyr gode campinghytter og som ellers har nyttige fellesfasiliteter som dusjer og sanitæranlegg, kafeteria, butikk og lignende.
– Og noen vil på hotell?
– Ja, det henger jo sammen med hvor mye penger man vil bruke. Men det er klart at satser man bare på hotellovernatting og å spise på restaurant, så blir det veldig dyrt. En kombinasjon kan ofte være en god idé – å velge hotell enkelte netter eller når værforholdene er litt umedgjørlige, slutter Børre Skiaker.

Hva koster det?

I Sunndal kommune finnes det mange alternativer for overnatting. Velger du campingplass, er prisen for overnatting med telt fra 250 kroner (uten bil) til 320 kroner (med bil). Oppstillingsplasser er priset fra ca. 300-320 kroner, med strøm i tillegg.
For hytter på campingplassene er prisvariasjonene store. Billigste alternativ fra 500 til 850 kroner pr. døgn på en plass, mens det på en annen startet med døgnpris 980 kroner – og gikk opp til 1.400 kroner. Hotellene i området tilbyr rompriser fra ca. 900 til 1.900 kroner pr. natt for to voksne. I tillegg tilbys i enkelte tilfeller små leiligheter med døgnpriser fra ca 1.200 kroner og oppover.

Priseksemplene er hentet fra nettet i midten av mai 2023. Vær oppmerksom på at området er populært, så det lønner seg å bestille i god tid!

De beste sparetipsene for Norgesferien

En rekordsvak krone gjør at du får veldig mye mindre for feriepengene i utlandet enn tidligere. Spar heller pengene til flybilletten, og ta ferien hjemme.

– Du vil oppdage at prisnivået ikke lengre er så forskjellig mellom Norge og utlandet som det var før, Christine Baglo, redaktør for Visitnorway.com.

– Mange av de beste tingene i Norge kan oppleves gratis eller gjøres billig, sier Baglo, som har følgende gode tips å dele:

  1. Kjøp billetter til transport tidlig, og hvis mulig bør du reise utenom turistsesongen. Se etter regionale daglige, ukentlige (eller til og med månedlige) reisekort som gir deg store rabatter.
  2. Lei leiligheter eller koselige hytter, og reis gjerne med en større gruppe. Dette reduserer kostnadene per person, og du kan lage mat på stedet der du bor.
  3. Reis utenfor høysesongen for å få de beste prisene. Hotellene i store byer kan være dyre i ferier og i høysesong, men tilbyr ofte billigere tilbud i helgene. Visste du forresten at et gjennomsnittlig hotellopphold i Norge faktisk ofte er ganske rimelig sammenlignet med andre vestlige europeiske land?
  4. Opphold deg lengre på hvert sted for å redusere reisekostnader og få rabatter for lengre opphold. Vi lover at du kan finne mye mer å gjøre i det lokale området enn bare de ikoniske opplevelsene på listen!
  5. Kom deg ut i naturen! Det er mange ting å finne på som er helt gratis. Gå flotte fotturer, dra på sykkelferie eller kajakktur. Sjekk ut de vakre norske nasjonalparkene våre.
  6. Mange av våre flotte skulpturparker er gratis.
  7. Kjøp lokal mat i dagligvarebutikker eller gårdsutsalg, og ha piknik på noen av verdens vakreste strender. Eller dra på fisketur og fang din egen mat.
  8. De fleste museer tilbyr rabatter for familier og grupper. Noen er til og med gratis.

visitnorway.no/reisetips kan du finne flere tips om å reise på budsjett i Norge!