En tunglastet feriebil er farlig!

Skal du feire julen til fjells? Det er sikkert mye du vil ha med i bilen. Men pass på vekten. En overlesset bil på glatt vinterføre kan være livsfarlig.

Gode vinterdekk, et toppladet batteri pluss kjølevæske, motorolje og vindusspylervæske som tåler lave temperaturer er viktige faktorer for trygg vinterkjøring. Men dette er forhold som er enkelt å ha kontroll over.

Utfordringen er ofte alt som må med når familien skal på tur, kanskje for å tilbringe flere dager på en hytte. Det skal tas med mat og drikke. Klær og flere par ski. Alle julepresangene. Kanskje pulk og kjelke. Med effektiv pakking kan selv et  begrenset bagasjerom romme mye. Og med takboksen kan en få med enda mer.

Det er fristende å tøye grensen. Men gjør ikke det. Lesser du for mye i bilen, vil det påvirke bilens kjøreegenskaper på en uheldig måte. Tyngdepunktet endrer seg og bremselengden øker. Følgene kan bli dramatiske, ikke minst på en glatt veibane.

Men hvordan skal du vite hvor mye du kan lesse i bilen?

La oss begynne på taket. Sjekk i instruksjonsboken hva som er tillatt maksimalvekt. 70 til 100 kilo er vanlig, men den kan være lavere – eller høyere. Husk at vekten av takstativet og takboksen må inngå i regnestykket.

Så kommer vi til begrepet nyttelast. Det du har lastet på taket pluss bagasjen du har med inne i bilen og passasjerene som er med, inngår i bilens tillatte nyttelast. Du finner opplysninger om den i vognkortet.
Du kan også finne den på vegvesen.no/ Klikk på fanen ”kjøretøy” øverst på siden og søk deg frem ved å legge inn registreringsnummeret.

La oss si at bilens tillatte nyttelast er 415 kilo. Det er vekten du kan ta med i tillegg til føreren, med andre ord passasjerer og bagasje. Med fire passasjerer som i sum veier 250 kilo og en takboks som med stativ og innhold veier 100 kilo, er det 65 kilo igjen til annen bagasje.
Hvor mange kofferter og bæreposer blir det? Regnestykkene vil variere fra bil til bil, men mange blir overrasket når de ser hvilke begrensninger som gjelder for egen bil.

Andre pakketips:

  • Legg de tyngste tingene innerst og nederst i bagasjerommet. Det hindrer at bilen blir baktung og det gir lavest mulig tyngdepunkt. Tung bagasje i lasterommet (over 30 kilo) bør festes med lastestropper.
  • Unngå tunge og løse gjenstander inne i bilen. Ved bråbremsing kan det bli livsfarlig.
  • Pass på at takstativet er riktig montert Unngå tunge gjenstander i takboksen. Også der må det tyngste legges nederst.

 

 

Et tips til slutt:
Er bilen klar for snø, kulde, fuktighet og andre påkjenninger? Når tok du service sist?
Regelmessig service er det viktigste tiltaket du kan gjøre for å ha en sikker bil.

Når du tar service på bilen din på et av våre bilverksteder, inngår ett års MECA Veihjelp.
Er du uheldig og får en teknisk feil, går tom for drivstoff, punkterer, mister nøkkelen eller låser deg ute av bilen, kommer vi og hjelper deg. Vi frakter både deg og bilen din til nærmeste verksted – uten kostnad. Og bilens garanti gjelder også når du tar service hos MECA.

Ta service hos oss!

Vi anbefaler at du gjennomfører service på bilen minst en gang pr år. Det bidrar til bilens levetid og verdi, og reduserer faren for skader og stopp.

Hos oss får du i tillegg ett års MECA Veihjelp inkludert når du tar service, i tilfelle noe uforutsett skulle hende underveis.

Bestill time