På tide med vårservice på bilen

Vinteren er forbi for denne gangen, og det er på tide å gjøre bilen klar for vår og sommer. Mye kan du gjøre selv, men sikkerhetsrelaterte punkter skal du absolutt la bilverkstedet ta seg av.

Sjekk oljenivået og spyler-væske!

DETTE KAN DU FINT GJØRE SELV

Utvendig vask

Jevnlig rengjøring av bilen utvendig bevarer lakken bedre. Det er også hyggeligere å kjøre i vårsola med en skinnende ren bil. Veisalt og asfaltstøv er ekstra påkjenning for lakken om vinteren. Vask bilen for hånd eller bruk vaskeautomat, men husk også felger, speil, innvendig dør- og bagasjeromskarm. Det finnes mange gode vask- og rensemidler til forskjellige deler av bilen.

Når bilen er ordentlig vasket, er det lurt å polére. Når bilen er polert kan du legge på en voks eller forsegling. Da beskytter du lakken samtidig som bilen er enklere å holde ren.

Vindusviskere 

Vindusviskerbladene kan lett bli skadet og ekstra slitt om vinteren. Vask dem godt for å fjerne trafikkfilm og annen skitt. Gjør en test med vann på frontruten, og hvis de ikke etterlater en ren, blank rute, bør du skifte viskerblader. Det er en billig livsforsikring!

Spyling under

Bremser, hjuloppheng og understell er svært utsatt i løpet av en norsk vinter med kulde, salt, slaps og slitt veidekke. Hvis du vasker bilen i vaskeautomat, bør du velge et program med underspyling. Hvis du vasker selv, kan du bruke høytrykksspyleren under bilen. Husk også innsiden av hjulene, der bremsene sitter.

Innvendig rengjøring

Skal du trives i bilen, må du ikke glemme å rengjøre innvendig. Aller viktigst er innsiden av rutene slik at du har god sikt, selv i lav vårsol. Med våren kommer nye fotgjengere og små syklister ut i trafikken, så pass på å ha rene ruter både utvendig og innvendig.

Vask over dashboard og andre innvendige detaljer. Støvsug seter, gulv og ta ut mattene og vask dem. Ikke glem bagasjerommet, støvsug og rydd bort vinterutstyret.

Andre sjekkpunkter

  • Sjekk oljenivået og spylervæske, og etterfyll om nødvendig.
  • Har du byttet til sommerdekk selv, er det viktig at du sjekker mønsterdybde og lufttrykk. Se også etter at dekkene slites jevnt. Hvis dekkene er skjevt slitt, bør du bestille en hjulstillingskontroll på verksted.
  • Lytt etter lyder fra hjuloppheng og kjenn etter om det er «slark» i styringen. Det er ofte mer tydelig når sommerhjulene er satt på enn om vinteren, og kan være tegn på at hjuloppheng bør kontrolleres. Det kan være støtdempere, fjærer eller stabilisatorstag bør byttes, men da bør du bestille verkstedtime. Godt veigrep er livsviktig, ikke minst når bilen er fullastet med folk og bagasje på vårens første biltur.

 

DETTE BØR DU LA VERKSTEDET TA SEG AV

Service

Punktene ovenfor er tiltak som du kan utføre selv. Når det kommer til bremser, forstilling og andre tiltak som relaterer seg direkte til bilens sikkerhet, må det profesjonelle bilmekanikere til. Du må selvfølgelig følge bilprodusentens anbefalte service-intervaller. Vi anbefaler dessuten årlig service på bilen. Slurves det med vedlikeholdet, kan du risikere at regningen blir høyere enn nødvendig når bilen endelig må på verksted.

EU-kontroll er ikke service!

Hvis du tenker at det ikke er nødvendig med service fordi bilen nettopp har vært på EU-kontroll, så tenk igjen! EU-kontrollen består av to deler, en trafikksikkerhetsdel, som kontrollerer bl.a. lys, sikt, hjul, belter og bremser, og en miljødel, som måler støy og avgasser. EU-kontroll er ikke en fullstendig tilstandsrapport. Den måler kun tilstanden i øyeblikket, og tar ikke hensyn til bilens fremtidige driftssikkerhet og funksjoner.

Klimaanlegget

En viktig funksjon for god kjørekomfort, er et vel fungerende klimaanlegg, eller air condition. Det regulerer bilens inneklima, og får bokstavelig talt kjørt seg gjennom årets skiftende sesonger. Effekten av klimaanlegget vil naturlig reduseres over tid; Les mer om klimaanlegget her:

 

Går det for lang tid fra forrige service på klimaanlegget, kan det føre til dårligere nedkjøling av bilen, eller at det samles bakterier og muggsopp som irriterer øyne og luftveier.

Tar du service på klimaanlegget hos verkstedet, lønner deg seg å be om kupérens samtidig. Da rengjøres også luftekanaler, kupéfilteret byttes, og du får igjen frisk og ren luft inn i bilen, og bilturen blir mer komfortabel for alle.

SERVICE HOS MECA

Alle MECA-verksteder er godkjent av Statens vegvesen. Vi utfører EU-kontroll, og tar service på alle vanlige bilmerker. Når du leverer bilen din hos oss, kan du være sikker på at arbeidet utføres i henhold til bilens service- og reparasjonsanvisninger, slik at nybilgarantien fremdeles gjelder.

Ett års MECA veihjelp inkludert

Hos oss følger alltid MECA Veihjelp med når du tar service på bilen din*). Det innebærer at du ganske enkelt ringer veihjelp-nummeret dersom du er uheldig og får en teknisk feil, går tom for drivstoff, punkterer, mister nøkkelen eller har låst den inne i bilen. Veihjelp-abonnementet varer i ett år av gangen, og er helt uten kostnad for deg – ingen egenandel for eventuelle utrykninger.

*) gjelder hovedservicer og årsservicer.

Ta service hos oss!

Vi anbefaler at du gjennomfører service på bilen minst en gang pr år. Det bidrar til bilens levetid og verdi, og reduserer faren for skader og stopp.

Hos oss får du i tillegg ett års MECA Veihjelp inkludert når du tar service, i tilfelle noe uforutsett skulle hende underveis.

Bestill time